SLANÉ DOBROTY

ZAČÍNA DOBA LÉTA,ČAS NA SETKÁNÍ S PŘÁTELI U DOBRÉHO MOKU A JÍDLA,PŘI PÁRTY NA ZAHRADĚ.RODINÉ OSLAVY PŘI GRILOVÁNÍ ATD.TAK TU MÁME I PÁR CHUTOVEK :-))

 

 RYCHLÉ SLANÉ PEČIVO

SUROVINY:1 listové těsto,1vejce,sýr,koření(kmín,mák,oregáno,paprika,koření na pizzu) ,sůl,podle vaší chuti.
POSTUP:Vyválíme těsto,potřeme vejcem,posolíme solí,sýrem,a kořením podle chuti. Nakrájíme na různé tvary dle fantazie a šoupneme do troby.Pečeme cca 15min.

 SLANÉ PEČIVO SÝROVÉ

SUROVINY:800G polohrubé mouky,
                      250g tvrdého sýra
                      2 hery
                       2 sladké smetany,
                      2 prášek do pečiva,
                      1 kávová lžička soli.
 
 POSTUP:Vše zpracujeme v hladké těsto,pak na hodinku dáme do lednice odpočinout.Poté vyválíme slabý plát asi 1cm vysoký,.Vykrájíme různé drůhy potřeme vejcem a dáme péct.Pečeme 20min. při 200°C.

 TROJHRÁNKY VE VINNÉM TĚSTÍČKU

 
SUROVINY:1 Sedlčanský Vltavín,1/2dcl vína(bíle,růžové,červené),2pol.lžice hladké mouky,1 vejce,olej na smažení,sůl.
POSTUP:Uděláme vinné těstíčko z mouky,vejce,vína a špetka soli.Do těstíčka namáčíme malé výseče sýra a smažíme do zlatova.

 NAKLÁDANÝ HERMELÍN

Suroviny:3 Hermelíny,1 feferonka,2-3 stroužky česneku,2bobkové listy,5 kuliček pepře,olej(může být i ochucený).
POSTUP:Hermelín nakrájíme na trojhránky a vložíme do sklenice.Přidáme koření ,česnek,feferonku a zalejeme olejem.Necháme pár dnů proležet.

 PLNĚNÝ HERMELÍN

SUROVINY:Hermelín,1lžice másla,2 stroužky česneku,2 lžice nastrouhaných ořechů,drcený kmín,sůl.
POSTUP:Hermelín rozpůlíme,vydlabeme měkkou část sýra,tu smícháme s máslem,ořechy,ochutíme kmínem a osolíme.Naplníme spojíme obě části dohromady.Necháme v ledničce 2 dny odležet,pák nakrájíme na malé trojúhelníčky spojíme párátkem s hroznovým vínem.

 

 HERMELÍNOVÉ KOULE

SUROVINY:Hermelín,90g másla,lžička sladké papriky,hrst sekané pažitk
POSTUP:Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo,strouhaný Hermelín.Ochutíme paprikou,pažitkou lechce zasolíme a odstavíme,Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve studené vodě tvarujeme koule,obálíme sekané pažitce nebo petřželce.

 SÝROVÁ POMAZÁNKA ČERTŮV ŠLEH

SUROVINY:100g roztiratelného sýra,100g majonézy,100gměkkého salámu,50g cibule,2-3feferonky,1lžička hořčice,pepř,na ozdobu pažitka,petrželka,vařené vajíčko nebo čerstvá zelenina.
POSTUP:V míse utřeme sýr s majonézou,přidáme jemně usekaný měkký salám,drobně nasekanou cibulku,nesekané feferonky,hořčici a  pepř vše důkladně promísíme a mažema na chutovky zdobíme vajíčkem či zeleninou.

 

POMAZÁNKA DIPLOMAT

SUROVINY:100g majolky,100g šunky,100gsterelizovaných žempionů,2 vejce na tvrdo,30g sardelových řezů(oček),1lžička kaparů,1/2lžičky hořčice,sůl a pepř.
PSTUP:Do mísy dáme majolku a jemně pokrájenou šunku,rozsekané žampiony,hrubě nasekaná vejce,na jemno pokrájené sardelky,rozsekané kapary,hořčici,sůl a pepř.Vše popmícháme a necháme odležet v chladu.Mažeme na chutovky ,pečivo nebo plníme rejčata,vejce na tvrdo,pepriky dle chuti.

Místo majolky můžeme použít pomazánkové máslo nebo tavený sýr a dochutit cibulkou,pažitkou ,chilli kořením.fantazii se meze nekladou

UHERSKÁ POMAZÁNKA S EMENTÁLEM

SUROVINY:75g másla,150g uheráku,75g emantálského sýra,trošku smetany,a čerstvou zeleninu na ozdobu.
POSTUP:Máslo utšleháme do pěny,přidáme na jemno usekaný uherák,na jemno ustrohaný sýr,dle potřeby trochu smetany a vše dobře vyšleháme.Mažeme na chutovky,pečivo a zdobíme čerstvou zeleninou.
 

LOVECKÁ POMAZÁNKA

SUROVINY:75g másla,300g uzeného vařeného masa,sůl,pepř,drcený jalovec a citronová kůra
 
POSTUP:Máslo vyšleháme,přidáme semleté uzené maso,špetku soli a pepře,trochu drceného jalovce a strohaná citronová kůra.Vše prošleháme.

 

POMAZÁNKA PRAŽSKÉHO FLAMENDRA

SUROVINY:2lžice oleje,100g cibule,100g čerstvých paprik,200g hovězí konzervy,100g paprikového nebo čabajkového salámu,2-3lžice ostřejšího kečupu,1lžička paprikové vegety,1-2stroužky česneku,sůl,špetka chilli koření,strouhaný křen.
POSTUP:Na oleji krátcepodusíme nakrájenou cibuli a drobně pokrájenou papriku,přidáme na drobno posekanou hov.konzervu, a paprikový salám,kečup,paprikovou vegetu,třený česnek se soli,špetku chilli, a vše krátce podusíme.Mažeme na osmažené toasty,nebo topinky a posypeme strouhaným křeem.

 

TATARSKÁ POMAZÁNKA

SUROVINY:350g syrového masa ze svíčkové nebo roštěnce,2lžičky sekaných kaparů,2lžičky sekaných sardelových řezů,2lžice oleje,pepř,sůl a krájená cibule a kápie na ozdobu.

 

POSTUP:Čerstvé maso jemně semeleme nebo velmi jemně posekáme,přidáme posekané kapary,drobně pokrájené sardelové řezy,olej,pepř,sůl a vše promícháme.Mažeme na bílou veku nebo chutovky sypeme nasekanou cibuli a kapii.

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 

.